Wanneer moet ik een gezondheidsverklaring invullen?


Jij bent begonnen met je rijopleiding om het felbegeerde roze pasje te behalen. Waarschijnlijk heeft je instructeur je voor of bij de start van de rijopleiding al gewezen op de 'gezondheidsverklaring' of 'eigen verklaring'. Deze verklaring is een instrument van het CBR om goed een beeld te verkrijgen wie er op termijn examen wil doen om een rijbewijs te halen. In de gezondheidsverklaring vind je vragen die betrekking hebben op je algehele medische situatie en op basis van de gegeven antwoorden neemt het CBR een besluit of je medisch rijgeschikt bent. Indien dat het geval is, dan mag je rijexamen doen.

Als er wijzigingen zijn aangaande jouw gezondheid, dan moet je de gezondheidsverklaring weer opnieuw invullen en indienen bij het CBR. Dan gaat het CBR je nieuwe situatie beoordelen en op basis van de antwoorden wordt er gekeken of je een rijtest moet doen bij het CBR om opnieuw te beoordelen of je nog 'onbeperkt rijgeschikt' bent.


Wat is een rijtest?


Een rijtest is een beoordeling van het rijgedrag door een deskundige (Deskundige Praktische Rijgeschiktheid) van het CBR. Deze deskundige beoordeelt of u goed een auto kunt bedienen en besturen. Als dit niet lukt, dan gaat de deskundige onderzoeken wat er in uw geval de beste oplossing is. Hierbij kan worden gedacht aan extra training, maar ook een technische aanpassing van de auto of een orthopedisch hulpmiddel behoort tot de mogelijke adviezen. Een rijtest vervangt niet het praktijkexamen.
Op basis van uw gezondheidsverklaring en het rapport van de medisch specialist wordt bepaald of een rijtest nodig is. Indien er een rijtest moet worden gedaan, dan krijgt u hiervoor een uitnodiging. In deze uitnodiging staat of u de rijtest in een lesvoertuig of in uw eigen voertuig gaat doen.

De deskundige van het CBR neemt de rijtest bij u af. Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te kunnen beoordelen of u (nog) in staat bent om veilig aan het verkeer kunt deelnemen met de auto.


Tijdens de rijtest kan er worden gelet op:


'het zien': U ziet minder scherp of heeft een kleiner of beschadigd zichtveld. (Extra info)

'het denken': U heeft een verminderd geheugen, of ADD, of ASS, of neurologische aandoening etc. (Extra info)

'het doen': U heeft een lichamelijke beperking waardoor het moeilijker is om uw voertuig te besturen en te bedienen. (Extra info)


Hoe verloopt de rijtest?


Kennismaken met de deskundige van het CBR.

Na de kennismaking gaat u samen met de deskundige de weg op en uw rijgedrag wordt beoordeeld.

Na afloop wordt de rijtest besproken en krijgt u de 'uitkomst' te horen. Deze uitkomst wordt doorgegeven aan de arts van het CBR.

Het besluit van de arts ontvangt u schriftelijk thuis.

In de meeste gevallen mag u blijven rijden, maar soms moet u maatregelen nemen om te mogen blijven rijden. Hierbij valt te denken aan een bril of voertuigaanpassingen.Hoe reserveer ik een rijtest?


Indien u een rijtest moet doen, dan ontvangt u hiervoor een uitnodiging van het CBR. In deze uitnodiging staat of u de rijtest moet doen in uw eigen voertuig of in een lesvoertuig.
Via mijnCBR reserveert u zelf de rijtest als u deze in uw eigen vertrouwde voertuig mag doen. Let er hierbij wel op dat u uw eigen DigiD gebruikt!


Wanneer moet er gebruik worden gemaakt van een lesvoertuig?


u bent niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs;

er zijn aanpassingen nodig aan het voertuig die u nog niet heeft in uw voertuig;

de éérste rijtest in uw eigen voertuig verliep niet goed, vandaar een tweede rijtest;

u vertoont onvoorspelbaar (en daardoor gevaarlijk) rijgedrag;

door een functiebeperking kunnen er zich gevaarlijke situaties in het verkeer voordoen.


Indien er gebruik moet worden gemaakt van een lesvoertuig, dan kunt u contact met ons opnemen om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.

Ook als u graag voorafgaand aan de rijtest een aantal rijlessen wilt, kunt u contact opnamen met ons. Wij gaan dan in overleg met u om aan de hand van de uitnodigingsbrief van het CBR en een eventuele intake te bepalen wat de beste voorbereiding is in uw geval.
De voorbereidende rijlessen worden altijd gedaan in onze 'standaard' lesauto, het betreft hier een schakelauto.Leerlingen beoordelen ons met ⭐⭐⭐⭐⭐ !


⭐⭐⭐⭐⭐

Rijschool Bakker is zeker aan te raden! Ik heb een fijne tijd bij Marcel gehad. Het is een vriendelijke, belangstellende en sympathieke man. Ook met perfectionisme weet hij goed om te gaan! Fijn dat de rijlessen thuis al voorbereid kunnen worden met een app. Daarnaast weet Marcel goed informatie over te brengen, waardoor de kans op slagen een stuk groter wordt.

Review Rijschool Bakker LeeuwardenGeplaatst op Google: 21 nov. '21

Over ons

Rijschool Bakker Leeuwarden bestaat sinds 2019. Wij verzorgen uitsluitend rijlessen voor de auto (rijbewijs B).

De rijlessen worden gegeven door Marcel Bakker, na een carrière van 22 jaar in het onderwijs als docent wiskunde heeft hij de opleiding tot rijinstructeur met goed gevolg afgerond en is hij begonnen bij zijn eigen rijschool.

Kies je voor rijschool Bakker, dan kies je voor:

Vaste, rustige, gedreven en geduldige instructeur (Marcel Bakker) met meer dan 20 jaar ervaring in onderwijs en opleiding.

Instructeur met een hoog slagingspercentage eerste examens.

Modern, digitaal systeem van PlanGo waarin je je eigen vorderingen kunt inzien.

Wij bieden rijopleidingen aan met betaalbare rijlessen.

Rijlessen volgen in een fijn leerklimaat, waar de leerling (jij dus) centraal staat.

Koop via onze rijschool je code voor iTheorie om je goed voor te bereiden op je theorie examen.Meer informatie nodig? Toch nog vragen?
Neem gerust contact met ons op!  Stel een vraag