Tussentijdse Toets

De Tussentijdse toets kun je zien als een proefexamen. Je gaat naar het CBR en het verloop van de TTT is gelijk aan die van een 'normaal' examen. Voor een TTT kun je niet zakken en ook niet slagen, maar je kunt wel ervaring opdoen hoe het is om 'af te rijden' met een examinator naast je. Als je de 2 bijzondere verrichtingen daarnaast ook nog een goed uitvoert, kun je hiervoor een vrijstelling verdienen voor je éérste praktijkexamen.

Gezondheidsverklaring

Het CBR wil graag weten of een aankomend bestuurder wel geschikt is om deel te mogen nemen aan het verkeer. Dit doen ze door het laten invullen van een gezondheidsverklaring of eigen verklaring via hun eigen website. Op basis van de gegeven antwoorden wordt er een besluit genomen of je rijschikt bent (met of zonder voorwaarden). Eventueel kom je op basis van de uitkomst in aanmerking voor een rijtest, of je krijgt een 'aangepast' examen.

Zonder een gezondheidsverklaring is het niet mogelijk om een examen aan te vragen.

Machtiging rijschool

Om examen te mogen doen, moet er wel een examen worden aangevraagd.

Dit examen kun je zelf aanvragen bij het CBR, maar je kunt dit ook door je rijschool laten verzorgen.

Als je er voor kiest dat de rijschool dit voor jou doet, dan moet je jouw rijschool hier wel toestemming voor geven. Deze toestemming wordt ook wel 'het machtigen van de rijschool' genoemd.

Deze machtiging regel je eenvoudig zelf via de website van het CBR.

Meest gemaakte fouten

Iedereen maakt fouten en tijdens je rijopleiding 'moet' je ook fouten maken om beter te worden.

Ook tijdens je rijexamen mag je fouten maken, het gaat er dan om hoe je de gemaakte fout oplost.

Veel gemaakte fouten zijn:

✔ Niet anticiperen op de omgeving

✔ Niet goed waarnemen en/of spiegels gebruiken

✔ Inhalen op het verkeerde moment

✔ De verkeersregels niet goed toe kunnen passen.

Rijtest CBR

In sommige gevallen kan de gezondheidsverklaring resulteren in een rijtest.

Deze rijtest wordt afgenomen bij het CBR door een speciaal hiervoor opgeleid persoon.

Tijdens de rijtest gaat deze meneer/mevrouw met je deelnemen aan het verkeer en let op hoe jij reageert op het verkeer. Maar hij/zij gaat ook onderzoeken of je bijvoorbeeld moeite hebt met het verdelen van de aandacht.

Na afloop van de rijtest volgt er een nabespreking en krijg je de 'uitslag'. Soms wordt er aangeraden om over te stappen van een schakelauto naar de automaat.

Zelfreflectie

Het zelfreflectieformulier is een onderdeel van jouw praktijkexamens en toetsen voor de auto (categorie B). Het dwingt je om kritisch te kijken naar je eigen rijgedrag als automobilist.

Je vult het formulier vooraf in, bijvoorbeeld thuis of tijdens een rijles en neemt het mee naar het examen of de toets. Aan het eind van de examenrit vraagt de examinator je naar dit formulier. Die bekijkt je scores pas ná de uitslag en bespreekt ze dan samen met jou.

Het formulier wordt dan ook niet meegnomen in de uitslag van je examen.

BNOR examen

Je hebt vast wel eens gehoord van het begrip 'staatsexamen'. Dit was een examen voor kandidaten die na een aantal keer examen te hebben gedaan niet waren geslaagd.

Het staatsexamen is vervangen door het BNOR examen. Dit speciale examen is een 'nader onderzoek rijvaardigheid'.

Je kunt niet zelf bepalen of je een BNOR examen gaat doen. Als jij binnen 5 jaar 4 keer bent gezakt dan doe je daarna automatisch BNOR examen. Tijdens dit examen heeft de examinator meer tijd voor jou en er is meer ruimte voor persoonlijke begeleiding.

Je doet hetzelfde als tijdens een 'regulier' examen, je rijdt dan ook ongeveer 35 minuten. De totale tijdsduur voor dit examen is echter 70 minuten in plaats van 55 minuten. Houd er rekening mee dat de kosten voor een BNOR examen vaak hoger liggen vanwege de langere tijdsduur die ervoor is gereserveerd. Dit geldt zowel voor de bijdrage voor het CBR, maar ook voor de bijdrage die bestemd is voor de rijschool i.v.m. het gebruik van de lesauto.

Slaag je niet tijden het BNOR examen, dan doe je de volgende keer weer een BNOR examen. Indien je de tweede keer ook niet slaagt, dan kan het CBR een onderzoek naar de rijgeschiktheid gaan starten.

Wil je meer weten over bovenstaande informatie? Laat je gegevens achter en we bellen je terug.Betaalbare rijlessen, eerlijk advies en 100% transparant.Over ons

Rijschool Bakker Leeuwarden bestaat sinds 2019. Wij verzorgen uitsluitend rijlessen voor de auto (rijbewijs B).

De rijlessen worden gegeven door Marcel Bakker, na een carrière van 22 jaar in het onderwijs als docent wiskunde heeft hij de opleiding tot rijinstructeur met goed gevolg afgerond en is hij begonnen bij zijn eigen rijschool.

Kies je voor rijschool Bakker, dan kies je voor:

Vaste, rustige, gedreven en geduldige instructeur (Marcel Bakker) met meer dan 20 jaar ervaring in onderwijs en opleiding.

Instructeur met een hoog slagingspercentage eerste examens.

Modern, digitaal systeem van PlanGo waarin je je eigen vorderingen kunt inzien.

Wij bieden rijopleidingen aan met betaalbare rijlessen.

Rijlessen volgen in een fijn leerklimaat, waar de leerling (jij dus) centraal staat.

Koop via onze rijschool je code voor iTheorie om je goed voor te bereiden op je theorie examen.Meer informatie nodig? Toch nog vragen?
Neem gerust contact met ons op!  Stel een vraag