<< overzicht <<

De meeste kandidaten die zich aanmelden bij mijn rijschool willen graag hun schakelrijbewijs halen. Dat is nog altijd een logische stap, want als je een automaatrijbewijs haalt dan krijg je de automaatcode (78) op je rijbewijs en mag je alleen maar in een automaat rijden.

Verschillen schakelauto en automaat

Bij een schakelauto moet je zelf tussen verschillende versnellingen schakelen. Wanneer je schakelt moet je het gas los laten, de koppeling ingedrukt houden en vervolgens de schakelpoot 'verzetten' en de koppeling weer gecontroleerd op laten komen. Bij een automaat is dit niet nodig. Je gebruikt een hendel waarmee je de automaat in verschillende standen kunt zetten zoals rijden en achteruit. Tijdens het rijden heb je hier geen omkijken naar, de automaat schakelt als het ware voor jou. De automaat heeft maar twee pedalen, namelijk een rem- en gaspedaal. Je rijdt hierdoor alleen met je rechtervoet.

Automaatrijbewijs

Wanneer je rijlessen in een automaat neemt en vervolgens ook examen doet in de automaat, krijg je een zogenaamd automaatrijbewijs. Dit rijbewijs ziet er hetzelfde uit als het schakelrijbewijs, alleen staat er een extra code (78) op om aan te geven dat het om een automaatrijbewijs gaat. Dit houdt in dat je met dit rijbewijs alleen met een automaat mag rijden. Als je afrijdt in een schakelauto mag je ook in een automaat rijden.

Rijlessen in een automaat

Waarom zou je dan rijlessen nemen in een automaat? In de volgende gevallen zou dit wel eens verstandig kunnen zijn:

  • Als het maar niet lukt om het schakelen soepel voor elkaar te krijgen en je steeds moet nadenken en/of kijken in welke versnelling je zit. "Als je steeds naar de pook moet kijken, heb je geen aandacht voor het verkeer wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken."
  • Je hebt/krijgt tijdens je rijopleiding heel veel moeite met het verdelen van de aandacht omdat je het schakelen niet op orde hebt.
  • Omdat je minder tijd kwijt bent aan het leren schakelen heb je over het algemeen minder rijlessen nodig.
  • Je bespaart geld omdat je rijopleiding minder lang duurt.

Kiezen tussen een schakelauto of automaat

Voor de meeste mensen is het een logische stap om schakelrijlessen te nemen, maar of dat altijd klopt?

Soms vraag ik me namelijk af waarom sommige leerlingen koste wat kost een schakelrijbewijs willen halen. Enkele voorbeelden die ik ben tegengekomen in de afgelopen jaren:

  • Leerling had veel moeite met de bediening, maar wilde tegen mijn advies in toch doorgaan met het behalen van het schakelrijbewijs ("Thuis staat een schakelauto op de oprit"). Na afloop van het examen kwam de examinator met de volgende opmerking: "Als je vandaag in een automaat had afgereden, dan was je geslaagd. Nu zit de bediening je in de weg, zodra het verkeer drukker wordt." Deze leerling is overgestapt naar de automaat en met nog een paar extra lessen geslaagd. De schakelauto op de oprit is ingeruild voor een automaat en de leerling is helemaal blij.
  • Leerling was al meerdere keren gezakt bij een andere rijschool en had een proefles bij me aangevraagd. Na afloop van de proefles heb ik geadviseerd om over te stappen naar de automaat (bij een collega), de leerling had nog steeds moeite met de bediening waardoor er geen aandacht was voor het verkeer.
  • Na 20 rijlessen bij een andere rijschool, kwam deze leerling bij mij. De bediening zat er vanaf het begin niet goed in en na diverse oefeningen om dit te verbeteren heb ik geadviseerd om toch de overstap naar de automaat te maken. Dat vond deze leerling wel moeilijk, maar was in mijn ogen wel logisch. Zodra het rijbewijs is behaald, zou er een leaseauto voor deze leerling klaar staan. De keuze voor een leaseauto bestond alleen nog maar uit elektrisch aangedreven voertuigen, dus een automaat.

Als een leerling bij mij start, dan ben ik vanaf het begin heel eerlijk en duidelijk. Lukt het niet om de bediening onder de knie te krijgen, overweeg dan eens om één of meerdere proeflessen te nemen in een automaat om te onderzoeken wat dit met je doet. Ik wil leerlingen namelijk niet langer laten aanmodderen in de schakelauto dan noodzakelijk is, het halen van het rijbewijs is namelijk al duur genoeg.

Niet elke leerling is hier blij mee, maar ik ben wel vanaf het begin eerlijk en transparant geweest. Ik laat leerlingen dan ook niet, tegen beter weten in, doorgaan met de rijopleiding bij mij in de schakelauto. Dat ik hierdoor leerlingen tegen het zere been schop, neem ik voor lief. Ook als dit resulteert in een negatieve review. Eerlijk zijn duurt nog altijd het langst.

- Marcel Bakker

Gepubliceerd op 05-02-2023


Over mij

Rijschool Bakker Leeuwarden bestaat sinds 2019. Marcel verzorgt uitsluitend rijlessen voor de auto (rijbewijs B).

De rijlessen worden gegeven door Marcel Bakker, na een carrière van 22 jaar in het onderwijs als docent wiskunde heb ik de opleiding tot rijinstructeur met goed gevolg afgerond en kon ik direct starten bij een bekende verkeersschool in Leeuwarden. Vanwege de goede resultaten en de mond tot mond reclame heb ik besloten om onder mijn eigen naam te gaan rijden.

Kies je voor rijschool Bakker, dan kies je voor:

Vaste, rustige, gedreven en geduldige instructeur (Marcel Bakker) met meer dan 20 jaar ervaring in onderwijs en opleiding.

Instructeur met een hoog slagingspercentage eerste examens.

Modern, digitaal systeem van PlanGo waarin je je eigen vorderingen kunt inzien.

Rijschool Bakker biedt rijopleidingen aan met betaalbare rijlessen.

Rijlessen volgen in een fijn leerklimaat, waar de leerling (jij dus) centraal staat.Meer informatie nodig? Toch nog vragen?
Neem gerust contact met mij op!